Sposób przygotowania:
Szybka zupa krem z kalafiora
ziemniaki obrałam i pokroiłam z dużą kostkę. Cebulą po oczyszczeniu pokroiłam z pół plastry. Kalafiora podzieliłam na małe różyczki przycinając łodyżki, które pokroiłam na mniejsze kawałki. W garnku roztopiłam masło i wrzuciłam ziemniaki, cebulę oraz łodyżki kalafiora i lekko je przesmażyłam żeby trochę się zezłociły. Dodałam pieprz ziołowy, trochę soli i szczyptę cukru. Zalałam wywarem jarzynowym i gotowałam do miękkości. Wrzuciłam różyczki i gotowałam jeszcze chwilę żeby zmiękły. Część różyczek wyłowiłam do przybrania a resztę zawartości garnka zmiksowałam dodając jogurt. Ciężko jest dokładnie określić ilość ziemniaków czy kalafiora bo nie ważyłam ich więc jeśli zupa wyjdzie komuś zbyt gęsta to po prostu można ją rozrzedzić dolewając więcej wywaru albo wody. Gęstą zupę nalałam na talerz, posypałam ugotowanymi różyczkami, posiekaną drobno czerwoną cebulą i cienkimi krążkami chili - nie była bardzo ostra. Dodałam też kilka listków koperku dla smaku i wyglądu.
dusia30
Pyza