Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Szybki dżem z kiwi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Błyskawiczny w przygotowaniu i nietypowy w smaku dżem z kiwi - czarne pestki pięknie kontrastują z zielenią.

Szybki dżem z kiwi

Składniki:

Szybki dżem z kiwi

 

  • 1 kg kiwi,
  • 500 g cukru,
  • żelfix 2:1

Sposób przygotowania:

Szybki dżem z kiwi
Owoce kiwi wybrać jak najbardziej dojrzałe, miękkie i aromatyczne. Obrać jak najcieniej, opłukać i zmiksować albo zetrzeć na tarce. Żelfix połączyć z cukrem i wymieszać z rozdrobnionymi owocami. Postawić na średnim płomieniu i krótko zagotować stale mieszając. 

W trakcie ogrzewania owoce tracą kolor, więc można dodać odrobinkę zielonego barwnika spożywczego (najlepiej w proszku), aby dżem ładnie wyglądał w słoiczku.

Do wcześniej przygotowanych słoiczków średniej wielkości (200-300 ml) wlewać za pomocą dużego lejka gorący płynny dżem aż po brzeg, natychmiast zakręcać i stawiać dnem do góry. Po 10-15 minutach słoiczki odwrócić. 

Nie pasteryzować.