Sposób przygotowania:
Szybki dżem z kiwi
Owoce kiwi wybrać jak najbardziej dojrzałe, miękkie i aromatyczne. Obrać jak najcieniej, opłukać i zmiksować albo zetrzeć na tarce. Żelfix połączyć z cukrem i wymieszać z rozdrobnionymi owocami. Postawić na średnim płomieniu i krótko zagotować stale mieszając.
W trakcie ogrzewania owoce tracą kolor, więc można dodać odrobinkę zielonego barwnika spożywczego (najlepiej w proszku), aby dżem ładnie wyglądał w słoiczku.
Do wcześniej przygotowanych słoiczków średniej wielkości (200-300 ml) wlewać za pomocą dużego lejka gorący płynny dżem aż po brzeg, natychmiast zakręcać i stawiać dnem do góry. Po 10-15 minutach słoiczki odwrócić.
Nie pasteryzować.
W trakcie ogrzewania owoce tracą kolor, więc można dodać odrobinkę zielonego barwnika spożywczego (najlepiej w proszku), aby dżem ładnie wyglądał w słoiczku.
Do wcześniej przygotowanych słoiczków średniej wielkości (200-300 ml) wlewać za pomocą dużego lejka gorący płynny dżem aż po brzeg, natychmiast zakręcać i stawiać dnem do góry. Po 10-15 minutach słoiczki odwrócić.
Nie pasteryzować.