czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Babeczki bakaliowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Mini babeczki piaskowe, z bogatym bakaliowym wnętrzem. Idealnie sprawdzą się nie tylko na wielkanocnym stole.

Babeczki bakaliowe

Składniki:

Babeczki bakaliowe

 

Sposób przygotowania:

Babeczki bakaliowe
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i cukrem, następnie zmiksować z żółtkami i wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczoną margaryną. Odłożyć 2-3 łyżki masy i wymieszać z kakao, a do reszty dodać pokrojone bakalie.

Foremki na babeczki (u mnie 4 o średnicy 10 cm) natłuścić, najlepiej pędzelkiem i rozpuszczonym masłem, i oprószyć bułka tartą. Wlać do nich masę bakaliową i po łyżce masy kakaowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-30 minut.

Aby upiec babkę w normalnej formie należy podwoić składniki. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

ETAP 1:

Babeczki bakaliowe
Odłożyć 2-3 łyżki masy i wymieszać z kakao, a do reszty dodać pokrojone bakalie.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i cukrem, następnie zmiksować z żółtkami i wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczoną margaryną.

ETAP 2:

Babeczki bakaliowe
Dwukolorowe ciasto sprawi że babeczki będą bardziej efektowne

Foremki na babeczki (u mnie 4 o średnicy 10 cm) natłuścić, najlepiej pędzelkiem i rozpuszczonym masłem, i oprószyć bułka tartą. Wlać do nich masę bakaliową i po łyżce masy kakaowej.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-30 minut. Aby upiec babkę w normalnej formie należy podwoić składniki.
Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego :)