Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Szybkie lody brzoskwiniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybki i bardzo prosty deser przygotowany w zasadzie z dwóch podstawowych składników i ew. dodatków smakowych.

Szybkie lody brzoskwiniowe

Składniki:

Szybkie lody brzoskwiniowe

 

  • połówki brzoskwiń w syropie,
  • 500 ml śmietany 30-36%,
  • cukier cytrynowy do smaku,
  • cukier puder do smaku

Sposób przygotowania:

Szybkie lody brzoskwiniowe
Brzoskwinie z puszki przelać na sito zachowując zalewę. Kiedy połówki dokładnie odciekną przełożyć je na deseczkę i pokroić w sporą kostkę.

Przełożyć do zamykanego pojemnika i zamrozić. Dobrze schłodzoną śmietanę kremową (30-36%) przelać do blendera. Zamrożone brzoskwinie podzielić na mniejsze kawałki i dodać do śmietany.

Dosypać cukier cytrynowy oraz ew. niewielką ilość cukru pudru i miksować na najwyższych obrotach przez kilka chwil - aż masa nabierze gęstości.

Szybko przełożyć lody do salaterek i podawać natychmiast po przygotowaniu. Pozostałą zalewę wykorzystać do deserów, wypieków albo jako bazę kompotu.

Tagi:

deser lody