Sposób przygotowania:
Dżem z kiwi z miodem
Kiwi obrać i pokroić w drobną kostkę, po pokrojeniu powinno być 900 g kiwi. Jabłka umyć, obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Poszatkować w cieniutkie plasterki, jabłek powinno być 1kg. Miód, cukier i wodę dajemy do szerokiego dużego garnka; podgrzewamy ciągle mieszając aż cukier i miód będą rozpuszczone. Do syropu wsypujemy kiwi, jabłka i dodajemy sok z cytryny. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 30 minut ciągle mieszając aż do zgęstnienia. Gorący dżem przekładamy do słoików typu twist-off , zakręcamy i odwracamy do góry dnem na 15 minut. Po tym czasie odwracamy i trzymamy do całkowitego wystudzenia pod ściereczką.
SMACZNEGO!
SMACZNEGO!
weranda
Dorcia