Sposób przygotowania:
Dżem truskawka z kiwi
Kiwi obieram i kroję w drobną kosteczkę. Truskawki myję i odcinam szypułki, przekładam do rondla i rozdrabniam, u mnie sprawdza się tłuczek do ziemniaków, można zmiksować, jak kto woli.
Do „zmiętych” tryskawek dodaję pokrojone kiwi, mieszam, chwilę gotuję ( około 2-3 minutki) i wsypuję żelfixy, mieszam dokładnie, gotuję kolejne 2-3 minutki, po czym dodaję cukier i też dokładnie mieszam.
Dżem gotuję jeszcze 5-6 minut, po czym nakładam gorący do wyparzonych, suchych słoiczków.
Odwracam do góry dnem do wystudzenia.
Do „zmiętych” tryskawek dodaję pokrojone kiwi, mieszam, chwilę gotuję ( około 2-3 minutki) i wsypuję żelfixy, mieszam dokładnie, gotuję kolejne 2-3 minutki, po czym dodaję cukier i też dokładnie mieszam.
Dżem gotuję jeszcze 5-6 minut, po czym nakładam gorący do wyparzonych, suchych słoiczków.
Odwracam do góry dnem do wystudzenia.