Sposób przygotowania:
Szybki tort z suszonych śliwek
Przygotowanie:
Suszone śliwki dokładnie opłukać pod ciepłą wodą,osączyć ( może być w papierowym ręczniku),następnie zalać zimną wodą.Gdy dostatecznie zmiękną,odcedzić je,wydrylować i pokroić w cienkie paski.Zagotować wodę z cukrem,dodać do niej śliwki,gotować na wolnym ogniu,aż do otrzymania dość gęstych powideł.Dodać sok i skórkę uprzednio otartą ze sparzonej cytryny i orzechy.Przełożyć andruty masą,przycisnąć deseczką,obciążyć i chłodzić około 2 godzin w lodówce aż do stężenia.
Suszone śliwki dokładnie opłukać pod ciepłą wodą,osączyć ( może być w papierowym ręczniku),następnie zalać zimną wodą.Gdy dostatecznie zmiękną,odcedzić je,wydrylować i pokroić w cienkie paski.Zagotować wodę z cukrem,dodać do niej śliwki,gotować na wolnym ogniu,aż do otrzymania dość gęstych powideł.Dodać sok i skórkę uprzednio otartą ze sparzonej cytryny i orzechy.Przełożyć andruty masą,przycisnąć deseczką,obciążyć i chłodzić około 2 godzin w lodówce aż do stężenia.