WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1514]

Szynka pieczona w pomidorach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szynka wieprzowa pieczona w całości z marchewką, cebulą, pomidorkami koktajlowymi i czosnkiem w sosie pomidorowym.

Szynka pieczona w pomidorach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka pieczona w pomidorach

 

  • Szynka wieprzowa o wadze 1,5 kg
  • Ok. 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej w proszku
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • Kilka pomidorków koktajlowych
  • Ok. 150 ml przecieru pomidorowego z kartonu

Sposób przygotowania:

Szynka pieczona w pomidorach

ETAP 1:

Mięso umyć i osuszyć. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Natrzeć solą, papryką ostrą, przyprawą do mięsa wieprzowego i majerankiem.
Czosnek obrać i pokroić w plasterki, ułożyć na mięsie. Mięso przykryć i odstawić do lodówki na noc.

Następnego dnia obłożyć mięso pokrojoną cebulą, marchewką i przekrojonymi na pół pomidorkami. Polać warzywa przecierem.

Mięso piec przykryte folią aluminiową przez 1,5 godziny w 180 stopniach.

Po upieczeniu pokroić na grubsze plastry i podać np z kluseczkami polanymi powstałym sosem z warzywami.

Szynka pieczona w pomidorach
Szynka wieprzowa po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Szynka pieczona w pomidorach
Szynka oblana dookoła przecierem pomidorowym
Szynka pieczona w pomidorach
Pomidorki, marchewka i cebula pokrojone i ułożone wokół mięsa
Szynka pieczona w pomidorach
Mięso przyprawione przyprawami i czosnkiem.