mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Szynka pieczona w rękawie

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Szynka której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jest bardzo dobra, prosta do zrobienia.Domowa jest o wiele lepsza niż kupna.

Szynka pieczona w rękawie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka pieczona w rękawie

 

 

  • do natarcia:
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
  • 1 łyżeczka majeranku

Sposób przygotowania:

Szynka pieczona w rękawie
Mięso dokładnie myję. W garnku gotuję wodę, dodaję wszystkie przyprawy. Po zagotowaniu wyłączam gaz i dodaję sól peklową.Mieszam do jej rozpuszczenia i studzę zalewam. Do zimnej wkładam mięso, przykrywam i wkładam do lodówki na tydzień. codziennie przekładam mięso żeby się równo zapeklowało.Mięso przełożyłam do naczynia szklanego Po tygodniu , mięso wyjmuję, osuszam. Szynkę nacieram majerankiem i papryką.Sznuruję ją białym sznurkiem na około i w poprzek. Szynkę przekładam do rękawa do pieczenia i wkładam do piekarnika w bryfannie bez przykrycia., temp 180 stopni na 1,5 godziny. Piętnaście minut przed końcem nacinam rękaw żeby szynka się przyrumieniła.
Szynka pieczona w rękawie
szynka zapeklowana z przyprawami odstawiona na tydzień
Szynka pieczona w rękawie
szynka związana sznurkiem mocno przed natarciem przyprawami
Szynka pieczona w rękawie
szynka natarta przyprawami w rękawie przed pieczeniem
Szynka pieczona w rękawie
rękaw nacięty przed końcem pieczenia żeby szynka się zrumieniła