Sposób przygotowania:
Szynka pieczona
Przegotować około 1,5 l wody, dodać około 2-3 łyżek soli oraz ziele angielskie, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Wystudzić i włożyć szynkę. Zostawić w lodówce na 2 dni. Po tym czasie szynkę wyciągnąć z zalewy i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Oliwę wymieszać z solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i nasmarować mięso ze wszystkich stron. Włożyć do naczynia do zapiekania i piec w piekarniku w temperaturze 180-190 stopni C przez 1h.
Powstały sos (tłuszcz) zlać do małego garnuszka i wymieszać z dwoma łyżkami miodu. Polewamy dokładnie całą szynkę i pieczemy jeszcze około 10-15 minut do zarumieniania.
Oliwę wymieszać z solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i nasmarować mięso ze wszystkich stron. Włożyć do naczynia do zapiekania i piec w piekarniku w temperaturze 180-190 stopni C przez 1h.
Powstały sos (tłuszcz) zlać do małego garnuszka i wymieszać z dwoma łyżkami miodu. Polewamy dokładnie całą szynkę i pieczemy jeszcze około 10-15 minut do zarumieniania.