bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Aromatyczna szynka pieczona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Szynka wyszła bardzo smaczna i soczysta, a dzięki obsypce Bosforskiej jest bardzo aromatyczna. Uwielbiam domowe wędliny, zupełnie inaczej smakują niż te ze sklepu, polecam na święta lub inne uroczystości rodzinne.

Aromatyczna szynka pieczona Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Aromatyczna szynka pieczona

 

  • 2 kilogramy szynki
  • Zalewa:
  • 3 litry wody
  • 100 gram pektosoli
  • 2 łyżki cukru
  • 15 ziaren pieprzu
  • 8 listków laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 8 ziaren jałowca
  • 5 goździków
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • 4 ząbki czosnku
  • Dodatkowo:
  • Obsypka Bosforska
  • Olej
  • Siatka do wędlin

Sposób przygotowania:

Aromatyczna szynka pieczona
Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy. Ziarna pieprzu, ziela angielskiego, jałowca , kolendry, listki laurowe i goździki umieszczamy w moździerzu, rozgniatamy, dodajemy razem z papryką do gorącej wody. Zalewę pozostawiamy do ostudzenia, dodajemy pektosól oraz pokrojone ząbki czosnku.

Szynkę wkładamy do zalewy, przykrywamy, na tydzień wstawiamy do lodówki, codziennie szynkę obracamy żeby równo się zapeklowała. Po tygodniu szynkę wyjmujemy z zalewy, osuszamy ręcznikiem papierowym, zakładamy siatkę, związujemy sznurkiem z obydwu stron. Smarujemy olejem i posypujemy obsypką Bosforską, lekko wcierając w szynkę, przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 2 godziny.

Po upieczeniu szynkę wstawiamy do lodówki żeby mocno się schłodziła, zdejmujemy siatkę.
Rolada schabowa z suszonymi owocami 1,5 kilograma
Szynkę przekładamy do siatki, nacieramy przyprawą.

Tagi:

szynka mięso