Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 368]

Słodko - kwaśny gulasz z wątroby wołowej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wątroba jest najsmaczniejsza, gdy podaje się ją prosto z patelni - każde ponowne odgrzewanie wątróbki powoduje jej nadmierne wysuszenie i stwardnienie. Można to ograniczyć przez dodanie nieco wody.

Słodko - kwaśny gulasz z wątroby wołowej Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Słodko - kwaśny gulasz z wątroby wołowej

 

  • 1 kg wątroby wołowej (pokroić na 1x1 cm kawałki)
  • 100 g wędzonej słoniny (pokroić w kostkę)
  • 100 g wędzonego boczku (pokroić w kostkę)
  • 3 średnie cebule (pokroić w kostkę)
  • słoik korniszonów (400 g / z wodą / pokroić w plastry)
  • 150 ml wody z korniszonów
  • 300 ml wody (wrząca)
  • cukier
  • mąka (do panierowania)
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Słodko - kwaśny gulasz z wątroby wołowej
► Na żeliwnej patelni wytopić słoninę razem z boczkiem, tak żeby skwarki były chrupiące. Gdy tłuszcz już się znacząco wytopi, wystarczy nieco potrząsnąć patelnią, a skwarki zmienią układ i zaczną się rumienić z innej strony. Teraz dodać cebulę i krótko razem smażyć.

► Oczyszczoną wątrobę wołową ( usunąć błonę z jej powierzchni ), umyć, obtoczyć w mące i krótko podsmażyć na wytopionym tłuszczu. Następnie podlać wodą, wodą z korniszonów i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Doprawić cukrem, solą i pieprzem. Na koniec dodać korniszony i nie gotować już więcej, tylko po prostu lekko podgrzać.
Słodko - kwaśny gulasz z wątroby wołowej
Na koniec dodać korniszony i nie gotować już więcej, tylko po prostu lekko podgrzać.
Słodko - kwaśny gulasz z wątroby wołowej
Wątróbkę, obtoczyć w mące i podsmażyć na wytopionym tłuszczu - następnie podlać wodą i wodą z korniszonów.
Słodko - kwaśny gulasz z wątroby wołowej
Wątróbkę wołową oczyścić ( usunąć błonę z jej powierzchni ), umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.