KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Tadżin - marokańskie danie

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Prawdziwe marokańskie danie - orientalny gulasz z mięsa wołowego i patatów o wyjątkowej głębi smaku.

Tadżin - marokańskie danie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tadżin - marokańskie danie

 

  • 1kg wołowiny gulaszowej
  • 2 łyżki oleju arganowego lub słonecznikowego
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 0,5 kg słodkich ziemniaków ( patatów)
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1,5 łyżeczki mielonego kminu
  • szklanka bulionu,
  • 2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • sól i pieprz , do smaku

 

Sposób przygotowania:

Tadżin - marokańskie danie
Wszystko przygotowujemy w specjalnym naczyniu tadżin układając na węglu drzewnym, jeśli nie macie marokańskiego naczynia wystarczy naczynie żaroodporne. Mięso kroimy w grubą kostkę, posypać kurkumą i podsmażyć na wolnym ogniu aż się zrumienieni. Przykrywamy naczynie, dusić przez ok. 15 minut, następnie dodać cebulę, i wszystkie pozostałe przyprawy, dodajemy niewielką ilością bulionu aż mięso będzie szczelnie przykryte. piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez jakieś 1,5 godziny lub na węglu drzewnym, pamiętaj o uzupełnianiu bulionem lub wodą.Ziemniaki obrać, pokroić w plastry, dodać po około 1 godzinie do piekącego się mięsa. Wszystko jeszcze około pół godziny pieczemy aż ziemniaki będą odpowiednio miękkie. Na koniec około 15 minut przed zakończeniem pieczenia dodać pozostałe zioła. Smacznego
Tadżin - marokańskie danie
Etap 1
Tadżin - marokańskie danie
Etap 2
Tadżin - marokańskie danie
Etap 4

Tagi:

wołowina