Ania321

Ania321

Złoty Ekspert
[Przepisów: 774]

Tagliatelle z indykiem, gorgonzolą i brokułami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne danie na bazie makaronu, z dodatkiem piersi indyka i brokułów, w śmietanowym sosie z dodatkiem gorgonzoli.

Tagliatelle z indykiem, gorgonzolą i brokułami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tagliatelle z indykiem, gorgonzolą i brokułami

 

  • pierś z indyka 400 gram
  • brokuły 1 bukiet
  • cebula 1 szt
  • śmietana 200 gram
  • makaron Tagliatelle 200 gram
  • oliwa z oliwek
  • Pieprz czarny
  • sól do smaku
  • ser pleśniowy typu gorgonzola 100 gram
  • oregano 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Tagliatelle z indykiem, gorgonzolą i brokułami
Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy tagliatelle al dente w osolonej wodzie. Brokuły oczyszczamy, dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy al dente w osolonej wodzie (max. 4 minuty od momentu wrzucenia do wrzątku). Odcedzamy.

Filet z indyka myjemy, osuszamy i kroimy na średniej wielkości kawałki. Smażymy przez 5 minut na rozgrzanym tłuszczu.

W połowie smażenia dorzucamy posiekaną cebulkę. Wlewamy na patelnię śmietanę i dodajemy ser gorgonzola pokrojony w drobną kostkę. Przyprawiamy danie oregano, pieprzem i solą i dusimy 3 minuty.

Po tym czasie wrzucamy ugotowany makaron, mieszamy i na końcu dodajemy brokuły.
Tagliatelle z indykiem, gorgonzolą i brokułami
Brokuły oczyszczamy, dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Tagliatelle z indykiem, gorgonzolą i brokułami
W połowie smażenia dorzucamy posiekaną cebulkę.
Tagliatelle z indykiem, gorgonzolą i brokułami
Wlewamy na patelnię śmietanę i dodajemy ser gorgonzola pokrojony w drobną kostkę.

Tagi:

dania makarony