Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Gulasz z indyka z pieczarkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Gulasz pieczarkowy na mięsie z indyka lekko zabielony śmietaną

Gulasz z indyka z pieczarkami

Składniki:

Gulasz z indyka z pieczarkami

 

  • udziec indyka z koscia - 700g,
  • cebula biala duza - 1,
  • 150g pieczarek,
  • czosnek - 2 zabki,
  • smietana 18% - 3 lyzki,
  • maka kukurydziana (lub pszenna) - lyzka,
  • natka pietruszki - peczek,
  • oliwa - 3 lyzki,
  • lisc laurowy,
  • sól, pieprz,
  • sos sojowy - 2 lyzki,
  • maggie - lyzka,
  • papryka czerwona w proszku - lyzeczka,
  • pieprz ziolowy - lyzeczka,
  • sól - 2/3 lyzeczki,
  • kolendra mielona - 1/4 lyzeczki.
  • makaron drobny, listki - 200g

Sposób przygotowania:

Gulasz z indyka z pieczarkami
Gulasz pieczarkowy na mięsie z indyka lekko zabielony śmietaną i zagęszczony mąką kukurydzianą



Indyka dobrze umyc i osuszyc. Dokladnie obrac z wszelkich blonek i kosteczek - kosztuje to troche czasu i cierpliwosci :] - po czym pokroic w niewielka kostke. Przyprawisc sosem sojowym, maggie, papryka, sola, pieprzem i kolendra, odstawic na 2 godziny do lodówki. Pieczarki dokladnie obrac i pokroic w kosteczke lub paski, cebule i czosnekobrac umyc i osuszyc, pokroic w kosteczke. W wiekszym rondlu rozgrzac oliwe i podsmazyc na niej mieso, do momentu lekkiego zbrazowienia, po czym zalac mieso woda, tak aby znajdywalo sie pod powierzchnia plynu, doprawic sola, pieprzem i maggie. Dusic przez 55 minut na wolnym ogniu, po czym dodac lisc laurowy, cebule oraz pieczarki i dusic pod przykryciem przez okolo 15-20 minut, zdjac z ognia, dodac smietane i make kukurydziana, wymieszac i doprawic do smaku, wrzucic pokrojona natke pietruszki, wymieszac, zagotowac. W przypadku uzycia maki pszennej, rozuscic ja uprzednio w niewielkiej ilosci wody i dodac do sosu. Makaron ugotowac w/g przepisu na opakowaniu. Gulasz podajemy z makaronem.