Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1772]

Makaron w sosie beszamelowym z indykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Szybka sałatka = indyk z warzywami i makaronem z sosem beszamelowym

Makaron w sosie beszamelowym z indykiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Makaron w sosie beszamelowym z indykiem

 

  • Indyk z warzywami
  • 0,3 kg mięsa indyczego (piersi)
  • 1/2 opakowania warzyw na patelnie
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 200 ml wody

 

 

 

  • 2 szklanki makaronu świderki

Sposób przygotowania:

Makaron w sosie beszamelowym z indykiem
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu (dla głębi smaku możemy dodać szczyptę carry). Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy w drobne kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso i przyprawiamy solą i pieprzem, kiedy się zarumieni dodajemy mrożone warzywa, podlewamy około 200 ml wody i wszystko razem dusimy do miękkości warzyw. Przygotowujemy sos beszamelowy. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i cały czas mieszamy aby go nie przypalić, podlewamy mlekiem i dodajemy posiekany szczypiorek, ściągamy z ognia i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do miski wkładamy ugotowany makaron który łączymy z 3/4 sosu - dokładnie mieszamy. Na talerz nakładamy makaron na który kładziemy uduszone warzywka z indykiem i całość polewamy sosem - smacznego
Makaron w sosie beszamelowym z indykiem
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podpiekamy ipierś z ndyka
Makaron w sosie beszamelowym z indykiem
Indyk duszony z warzywami - jeszcze makaron i gotowe !