SUPERPRZEPIS

Makaron z brukselką i indykiem

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Makaron z brukselką i indykiem Więcej zdjęć (2)

Smaczne, proste i sycące danie z brukselką-w roli głównej- oraz makaronem, piersią z indyka i pomidorkami, które nadają świeżości całej potrawie.

Składniki:

Makaron z brukselką i indykiem

 

  • brukselka- 400 g
  • makaron- 150 g
  • pierś z indyka- (+ dowolne przyprawy)- 1 szt.
  • pomidorki koktajlowe- 100 g
  • pestki dyni i sezam- garść
  • olej do smażenia
  • pieprz, sól
  • cukier- 1/2 łyżeczki
  • mleko- 1/2 szklanki
  • szczypiorek- do ozdoby

Sposób przygotowania:

Makaron z brukselką i indykiem
Brukselkę należy oczyścić z uszkodzonych liści i opłukać. Odkroić wystający końcowy kawałek głąba i naciąć na krzyż. Do gotującej się wody wrzucić brukselkę, następnie dodać szczyptę soli, cukier oraz mleko i od ponownego zagotowania odliczyć maksymalnie 7 minut. W międzyczasie umyć, pokroić i przyprawić pierś z indyka, a następnie ją usmażyć. W międzyczasie ugotować makaron i odcedzony z wody wrzucić na patelnie z usmażonym mięsem. Dodać również ugotowaną brukselkę, pomidorki koktajlowe i całość przesmażyć, do momentu wymieszania się wszystkich składników. Doprawić, ozdobić pestkami dyni, sezamem oraz szczypiorem.
Makaron z brukselką i indykiem
makaron z brukselką i piersią z indyka, danie z makaronem, danie z brukselką