kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Tagliatelle z kiełbasą i sosem pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne, sycące danie obiadowe na którego przygotowanie poświecimy nie więcej niż 20 minut a składniki na jego przygotowanie znajdziemy niemal w każdej lodówce.

Tagliatelle z kiełbasą i sosem pomidorowym

Składniki:

Tagliatelle z kiełbasą i sosem pomidorowym

 

  • makaron tagliatelle z chilli 400g
  • piętko kiełbasy wiejskiej
  • biała cebula
  • łyżka masła klarowanego
  • ½ czerwonej papryki
  • 2 szklanki domowego przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie, słodka papryka
  • garść orzechów ziemnych

Sposób przygotowania:

Tagliatelle z kiełbasą i sosem pomidorowym
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy. Rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i szklimy na nim pokrojona w piórka cebulę. Kiełbasę kroimy w plasterki i rumienimy razem z cebulą. Dodajemy pokrojona w kostkę paprykę i przesmażamy razem kilka minut. Dodajemy domowego przecier pomidorowy lub zamiennie odpowiednią ilość kupnego rozmieszanego z wodą. Redukujemy do pożądanej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, słodka papryka i ziołami prowansalskimi. Na suchej patelni prażymy orzeszki ziemne. Siekamy. Posypujemy danie.