superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Tajska zupa z pulpecikami łososiowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ta zupa pozytywnie zaskoczyła mnie swoim smakiem. Pokochałam kuchnię tajską :)

Tajska zupa z pulpecikami łososiowymi

Składniki:

Tajska zupa z pulpecikami łososiowymi

 

  • ( na 2-3 porcje)
  • 100 g łososia
  • 1 biała cebula
  • 3/4 szklanki zielonego groszku konserwowego
  • 1 szklanka brązowego ryżu
  • olej roślinny do smażenia
  • sól
  • cytryna
  • bulion drobiowy 300 ml
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2-3 malutkie chlebki
  • kiełki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tajska zupa z pulpecikami łososiowymi
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju roślinnym tak, aby ją tylko zeszklić. łososia, myjemy, osuszamy i mielimy w rozdrabniaczu. Rybę doprawiamy solą i skrapiamy sokiem z cytryny. Formujemy maleńkie kuleczki i smażymy razem z cebulką. W tym samym czasie pieczemy chlebki w 180 C, na tyle długo aby skórka była chrupiąca i zupa nie wsiąkała nam do chleba. To zależy od piekarnika, u mnie wystarczyły 10 minut. W trakcie smażenia cebuli doprowadzamy bulion do wrzenia i dodajemy cebulę i pulpeciki rybne. Gotujemy na małym ogniu 5 minut. Ryż gotujemy w osobnym rondelku. Groszek odsączamy i dodajemy do zupy razem z mleczkiem kokosowym i ugotowanym ryżem.Doprawiamy sosem rybnym do smaku. Gotujemy kolejne 5 minut. Ciepłą zupę nalewamy do bochenków tuż przed podaniem i dekorujemy kiełkami.

Tagi:

ryż sosy