Sposób przygotowania:
Tarta jabłkowo - karmelowa
1) Do mąki dodać zimne pokrojone masło, cukier, sól, ocet, roztrzepane jajko i zagnieść z grubsza. Posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić na przynajmniej 30 min. do lodówki. 2) Obrać jabłka, podzielić na ćwiartki, wydrążyć i pokroić na wąskie plasterki. Wycisnąć cytrynę i sokiem skropić jabłka. 3) Piekarnik rozgrzać do 200st. C. Ciasto rozgnieść i rozwałkować na okrągło na posypanym mąką zimnym blacie, włożyć do formy, ponakłuwać widelcem i obciążyć kulkami do pieczenia lub nasionami fasoli. Piec 10 min. (ślepe pieczenie). 4) Wyjąć z piekarnika i napełnić jabłkami. Na wierzchu rozrzucić kawałeczki masła. Piec dalsze 20 min. 5) Cukier stopić w garnku na małym ogniu, wlać sok jabłkowy i mieszając podgotować, aż osiągnie konsystencję karmelu. 6) Ciasto wyjąć z piekarnika, polać karmelem i piec jeszcze przez 8 min. w temp. 250st. C.