eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Tarta jabłkowo orzechowa Eli

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam kruchą tartę Z dżemem brzoskwiniowym, jabłkami i orzechami włoskimi. Gotową tartę posypałam cukrem pudrem.

Tarta jabłkowo orzechowa Eli

Składniki:

Tarta jabłkowo orzechowa Eli

ciasto

pozostałe składniki

dodatkowo

  • cukier puder do posypania tarty

Sposób przygotowania:

Tarta jabłkowo orzechowa Eli

przygotowanie składników

Tarta jabłkowo orzechowa Eli
Przygotować wszystkie składniki ciasta do tarty.

Mąkę i proszek przesiać przez sito. Przygotować olej, cukier i jajka.

przygotowanie składników cd

Tarta jabłkowo orzechowa Eli
Przygotować wszystkie pozostałe składniki tarty.

Jabłka umyć, osuszyć i po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w plastry ze skórką. Orzechy włoskie posiekać. Przygotować dżem.

przygotowanie tarty

Tarta jabłkowo orzechowa Eli
Do wymieszanego cukru z jajkami i olejem dodać mąkę z proszkiem i zagnieść ciasto.

Do miski wsypać cukier, dodać jajka, olej i wymieszać trzepaczką. Do masy wsypywać mąkę z proszkiem i dalej mieszać. Gdy ciasto zgęstnieje wyłożyć je na blat, dodać resztę mąki i zagnieść ciasto.

przygotowanie tarty cd

Tarta jabłkowo orzechowa Eli
Rozwałkowane ciasto przełożyć do formy, ponakłuwać i posmarować dżemem.

Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy do tarty i ponakłuwać widelcem. Dno ciasta posmarować dżemem.

przygotowanie tarty cd

Tarta jabłkowo orzechowa Eli

Na cieście ułożyć plastry jabłka w kształcie rozety.

przygotowanie tarty cd

Tarta jabłkowo orzechowa Eli

Jabłka posmarować resztą dżemu brzoskwiniowego.

przygotowanie tarty cd

Tarta jabłkowo orzechowa Eli

Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C góra - dół i piec 30 - 35 minut. Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego!