Sposób przygotowania:
Kokosowa tarta z jabłkamiETAP 1:
Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem na gładką masę. Dodać żółtka oddzielone od białek. Krótko zmiksować. Partiami dodawać przesianą mąkę. Białka ubić osobno na sztywną pianę. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką. Formę na tartę natłuścić i wysypać bułką tartą. Równomiernie rozłożyć ciasto.
ETAP 2:
Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na plastry. Przełożyć do garnka, zalać wodą tak, aby całe jabłka były zakryte. Dodać sok wyciśnięty z 1/2 cytryny oraz cukier. Gotować około 5 minut na średnim ogniu. Odcedzić.
ETAP 3:
Rodzynki rozsypać na całym cieście, posypać wiórkami kokosowymi.
ETAP 4:
Na wierzchu rozłożyć jabłka. Piec około 40 minut w temp. 160st. Podawać np. oprószone cukrem pudrem.
mocsłodkości