czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 983]

SUPERPRZEPIS

Kokosowa tarta z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna tarta z jabłkami i kokosową nutką. Idealny deser na jesienny wieczór przy filiżance herbaty czy kawy.

Kokosowa tarta z jabłkami

Składniki:

Kokosowa tarta z jabłkami

Ciasto:

Nadzienie:

  • 2 jabłka,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 5 łyżek cukru,
  • 50g wiórków kokosowych,
  • 50g rodzynek.

Sposób przygotowania:

Kokosowa tarta z jabłkami

ETAP 1:

Kokosowa tarta z jabłkami
Przygotowac ciasto i rozsmarowac we formie.

Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem na gładką masę. Dodać żółtka oddzielone od białek. Krótko zmiksować. Partiami dodawać przesianą mąkę. Białka ubić osobno na sztywną pianę. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką. Formę na tartę natłuścić i wysypać bułką tartą. Równomiernie rozłożyć ciasto.

ETAP 2:

Kokosowa tarta z jabłkami
Jabłka obrać, pokkroić w plastry, gotować

Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na plastry. Przełożyć do garnka, zalać wodą tak, aby całe jabłka były zakryte. Dodać sok wyciśnięty z 1/2 cytryny oraz cukier. Gotować około 5 minut na średnim ogniu. Odcedzić.

ETAP 3:

Kokosowa tarta z jabłkami
Na cieście rozłozyć rodzynki, posypac wiórkami.

Rodzynki rozsypać na całym cieście, posypać wiórkami kokosowymi.

ETAP 4:

Kokosowa tarta z jabłkami
Na wierzchu rozłożyć plastry jabłek. upiec.

Na wierzchu rozłożyć jabłka. Piec około 40 minut w temp. 160st. Podawać np. oprószone cukrem pudrem.