ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Ciasto ucierane z nektarynkami i kruszonką kakaową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne ciasto ucierane. Ciasto jest łatwe, szybkie do wykonania i pasuje do wielu owoców sezonowych.

Ciasto ucierane z nektarynkami i kruszonką kakaową Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Ciasto ucierane z nektarynkami i kruszonką kakaową

 

  • jajka 8 sztuk "L",
  • cukier 1 szklanka,
  • palma 250 gram miękka,
  • maka tortowa 4 szklanki,
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
  • aromat waniliowy 1 łyżeczka,
  • nektarynki 1 kg

 

  • kruszonka: mąka tortowa 150 gram,
  • palma 125 gram miękka,
  • cukier 100 gram,
  • kakao 3 łyżki,
  • cukier puder - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane z nektarynkami i kruszonką kakaową
Składniki temperatura pokojowa.



Jajka, cukier, miękką palmę utrzeć mikserem do spienienia (masa ma być grudkowata) z 2 minuty na najwyższych obrotach.

Dodać mąkę, proszek do pieczenia, aromat waniliowy i połączyć składniki na dość gęste ciasto.

Formy do pieczenia 25x25 i 20x11 cm z papierem do pieczenia lub 1 duża 30x25 cm (większa forma do pracy męża jest), ciasto wyłożyć do form, na cieście poukładać gęsto połówki nektarynek.

Składniki na kruszonkę mikserem utrzeć i wysypać na owoce,

Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 50 minut, w formie ciasto wystudzić, przed posypać pudrem cukrem.
Ciasto ucierane z nektarynkami i kruszonką kakaową
Masa ma być po utarciu mikserem grudkowata.
Ciasto ucierane z nektarynkami i kruszonką kakaową
Po dodaniu mąki masa jest bardzo gładka.
Ciasto ucierane z nektarynkami i kruszonką kakaową
Umyte nektarynki przeciąć na pół i usunąć pestki.
Ciasto ucierane z nektarynkami i kruszonką kakaową
Kruszsonkę mikserem utrzeć w pojemniku po cieście, mniej mycia naczyć.
Ciasto ucierane z nektarynkami i kruszonką kakaową
Ciasto ucierane z nektarynkami i kruszonką kakaową
Ciasto ucierane z nektarynkami i kruszonką kakaową
Ciasto ucierane z nektarynkami i kruszonką kakaową