WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Rustykalna tarta z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tarta z jabłkami, która nie wymaga żadnych naczyń i długiego przygotowania. Prosta, starodawna forma i naturalny smak.

Rustykalna tarta z jabłkami

Składniki:

Rustykalna tarta z jabłkami

Ciasto

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 130 g masła, zimnego, pokrojonego w kawałki
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Nadzienie

Sposób przygotowania:

Rustykalna tarta z jabłkami

Ciasto

Rustykalna tarta z jabłkami
Masło i woda powinny być jak najzimniejsze.

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder i sól. Dodajemy masło i wodę. Siekamy, a następnie zagniatamy szybko w kulę i wkładamy do lodówki na ok 20 minut.

Jabłka

Rustykalna tarta z jabłkami
Można też jabłka wymieszać z cynamonem i cukrem.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Ciasto na tartę cienko rozwałkowujemy. Mieszamy mąkę z cynamonem i cukrem i wysypujemy spód , zostawiając dookoła obrzeża. Na środku układamy jabłka, zawijamy brzegi i polewamy roztopionym masłem.

Pieczenie

Rustykalna tarta z jabłkami
Ciasto pieczemy w zależności od rodzaju jabłek.

Tartę najlepiej od razu przygotować na papierze do pieczenia. Następnie przenosimy ją na blachę do piekarnika i pieczemy w 200 stopniach ok 40 minut, aż jabłka zmiękną, a cisto stanie się złociste.