rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Tarta makowo- pomarańczowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Idealne połączenie kruchego spodu, słodkiego maku i kwaskowatego kremu. Tarta makowo pomarańczowa idealnie wpasuje się w świąteczny klimat.

Tarta makowo- pomarańczowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tarta makowo- pomarańczowa

 

  • Na tartę o śr 28 cm
  • Spód:
  • 300g mąki
  • 150g masła
  • szczypta soli
  • 4 łyżki przegotowanej wody
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko

 

  • 850g gotowej masy makowej

 

Sposób przygotowania:

Tarta makowo- pomarańczowa
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone na małe cząstki masło, szczyptę soli, wodę, cukier puder oraz żółtko. Wszystko razem siekamy i łączymy na gładką kulę. Zawijamy w woreczek foliowy i odkładamy na pół godziny do zamrażarki. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i wałkujemy- ja wkładam je między dwie duże folie. Ciasto nie kruszy się i łatwiej jest później przełożyć je do formy. Rozwałkowane przekładamy do wysmarowanej masłem formy na tartę i dziurkujemy widelcem. Podpiekamy 10 minut w nagrzanym do 180st C piekarniku. Na podpieczony spód nakładamy masę makową. Ponownie zapiekamy ok 20 minut. Następnie wyciągamy i smarujemy kremem pomarańczowym. Wkładamy do piekarnika na 10 minut. Gotowe ciasto studzimy przed podaniem. Krem pomarańczowy: Pomarańcze myjemy, z jednej ścieramy skórkę, a następnie wygniatamy sok z obu pomarańczy i cytryny. Przelewamy do rondelka i gotujemy wraz z otartą skórką na wolnym ogniu ok 10-15 minut. Dodajemy cukier oraz masło i ponownie mieszamy aż do rozpuszczenia składników. Na koniec dodajemy roztrzepane żółtka i mieszamy do momentu aż krem zacznie nam gęstnieć (ok 20 minut). Lekko przestudzony krem wylewamy na masę makową.
Tarta makowo- pomarańczowa
Składniki na ciasto łączymy ze sobą i odstawiamy do zamrażarki
Tarta makowo- pomarańczowa
Ciasto wałkujemy, przenosimy do formy i nakłuwamy widelcem

Tagi:

tarta