Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Tarta pomarańczowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tarta z dużą ilością pomarańczy, lekka i soczysta.

Tarta pomarańczowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta pomarańczowa

 

  • na ciasto:
  • 250 g mąki + mąka do posypania
  • 100 g cukru
  • 150 g zimnego masła, pokrojonego w małe kawałki
  • 1 żółtko

 

 

  • do nadzienia:
  • 150 g mascapone
  • 200ml śmieanty słodkiej
  • 100g cukru pudru
  • 1 jajko
  • sok z połowy cytryny
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 1 białko

Sposób przygotowania:

Tarta pomarańczowa
Ugnieść ciasto ze składników do niego podanych. . Posypać lekko mąką. Wyłożyć formę ciastem, naciągnąć na brzegi. Przykryć formę i włożyć do lodówki. Cukier zagotować w 150 ml wody aż do całkowitego rozpuszczania. Dokładnie umyć pomarańcze i pokroić w plastry. Włożyć do garnka z syropem cytrynowym i dusić przez 10 minut. Gdy plastry będą lekko przezroczyste wyjąć je z garnka i położyć na deseczce do wystygnięcia. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasto nakłuć widelcem. Włożyć do piekarnika na 10 minut. Wystudzić. Ubić mascarpone ze śmietaną, jajkiem, cukrem, skórka i sokiem z cytryny. Ubić białko na sztywno, dodać do ciasta łyżka i wymieszać delikatnie. Wypełnić ciasto kremem, potrząsnąć lekko by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Wystudzić. Udekorować plasterkami cytryny.
Tarta pomarańczowa
Ciasto ugniatamy ręcznie z mąki, masła oraz żółtka.
Tarta pomarańczowa
Najlepiej blachę wyłożyć papierem do pieczenia, można też posmarować masłem. Następnie całość wykładamy ciastem tak by brzegi były dość wysokie.
Tarta pomarańczowa
Po zagotowaniu plastrów pomarańczy w syropie cukrowym odkładamy do wystudzenia.
Tarta pomarańczowa
Serek mascarpone miksujemy z jajkiem, śmietaną cukrem pudrem oraz sokiem i skórką z cytryny. Dodajemy ubite na sztywną pianę białko.