Sposób przygotowania:
Tarta pomarańczowa
Ugnieść ciasto ze składników do niego podanych. . Posypać lekko mąką. Wyłożyć formę ciastem, naciągnąć na brzegi. Przykryć formę i włożyć do lodówki. Cukier zagotować w 150 ml wody aż do całkowitego rozpuszczania. Dokładnie umyć pomarańcze i pokroić w plastry. Włożyć do garnka z syropem cytrynowym i dusić przez 10 minut. Gdy plastry będą lekko przezroczyste wyjąć je z garnka i położyć na deseczce do wystygnięcia. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasto nakłuć widelcem. Włożyć do piekarnika na 10 minut. Wystudzić. Ubić mascarpone ze śmietaną, jajkiem, cukrem, skórka i sokiem z cytryny. Ubić białko na sztywno, dodać do ciasta łyżka i wymieszać delikatnie. Wypełnić ciasto kremem, potrząsnąć lekko by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Wystudzić. Udekorować plasterkami cytryny.
Ania Hosz
Noruas
Krem nakładałam po prostu na wierzch ciasta. Dlatego tak ważne jest by brzegi ulepić w miarę wysoko i krem nie wypłynął.
Dodam jeszcze: bo napisałam to na zdjęciach, że ciasto dość trudno się wyjmuje więc najłatwiej piecze się je na papierze do pieczenia.
Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało :)
I trzymam kciuki za pieczenie, napisz jak CI wyszło:)
Ania Hosz
Dziękuję za wyjaśnienia. Podoba mi się ten pomysł z pomarańczami, tak ładnie wygląda to ciasto, że zamierzam zrobić w tym tygodniu.