Sposób przygotowania:
Tarta pomarańczowa
Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj zimne masło i posiekaj nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Następnie dodaj cukier puder i żółtka, chwilkę siekaj nożem, a później rękoma zagnieć ciasto. Z ciasta utwórz kulę i włóż na co najmniej godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkuj na cienki placek i wyklej nim formę do tarty (24 cm). Ciasto podpiecz około 10 minut w 180 stopniach, aż do zarumienienia. Ciasto nakłuj widelcem. Dodatkowo obciąż je grochem lub ceramicznymi kulkami. Ciasto wystudź. Do miski wbij jajka i ubij je mikserem. Dodaj mleko, śmietanę, mąkę, sok i skórkę z pomarańczy, cukier i roztopione masło. Miksuj razem chwilę aż składniki się połączą i masa będzie kremowa. Wówczas wstaw ją na wolnym ogniu, zagotuj i gotuj aż do zgęstnienia cały czas mieszając. Masę pomarańczową wyłóż na wystudzony spód. Zapiecz razem około 15 minut w 180 stopniach, wystudź. Smacznego!
zbysiowa
marietta
Hrabina w kuchni
misia5
weronikaS