Sposób przygotowania:
Tarta serowo-makowo-jabłkowa
Przygotowujemy ciasto:Mąkę i cukier przesiewamy następnie dodajemy masło i siekawy ze sobą.Dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto.Gotowe ciasto odkładamy do lodówki na 30 min. w tym czasie przygotowujemy masę serową: żółtka ucieramy z cukrem do białości,dodajemy zmielony ser,budyń i dobrze mieszamy.Ubijamy pianę z białek i dodajemy do sera,delikatnie mieszamy. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy,wykładamy nim formę do tarty,łyżką układamy w kilku miejscach masę makową a następnie zalewamy masą serową. Pieczemy 40 min w 180°C. 15 min przed koćcem pieczenia układamy na serze przygotowane jabłka. Przygotowanie jabłek: Wodę,cukier i sok z cytryny zagotowujemy,z jabłek wykrawamy gniazda nasienne ( nie rozkrawamy jabłek na 2 części) kroimy jabłka na grubsze plastry a następnie wrzucamy te plastry na gotujący się syrop.Gotujemy 3-4 min.Wyjmujemy plastry z syropu i układamy na tarcie,pieczemy. Po upieczeniu studzimy tartę,w dzurki na środku jabłek dajemy konfiturę żurawinową. Smacznego :)