pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 122]

Tarta serowo-makowo-jabłkowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tarta która może zastąpić tradycyjny serniko-makowiec.Robi się ją zdecydowanie dużo szybciej a smakuje doskonale.Możemy ją przygotować w kilku wersjach:serowo-makowa,serowo-makowo-jabłkowa lub serowo-jabłkowa.

Tarta serowo-makowo-jabłkowa

Składniki:

Tarta serowo-makowo-jabłkowa

 

  • Ciasto:
  • 25 dkg mąki pszennej
  • 12 dkg masła
  • 1 jajko
  • 5 łyżek cukru pudru
  • Ser:
  • 25 dkg sera białego zmielonego lub sera na sernik
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 budyń waniliowy ( w proszku)
  • dodatkowo:
  • 1 szkl gotowej masy makowej
  • 2 duże jabłka
  • 4 łyżki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 i1/2 szkl wody
  • konfitura żurawinowa

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta serowo-makowo-jabłkowa
Przygotowujemy ciasto:Mąkę i cukier przesiewamy następnie dodajemy masło i siekawy ze sobą.Dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto.Gotowe ciasto odkładamy do lodówki na 30 min. w tym czasie przygotowujemy masę serową: żółtka ucieramy z cukrem do białości,dodajemy zmielony ser,budyń i dobrze mieszamy.Ubijamy pianę z białek i dodajemy do sera,delikatnie mieszamy. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy,wykładamy nim formę do tarty,łyżką układamy w kilku miejscach masę makową a następnie zalewamy masą serową. Pieczemy 40 min w 180°C. 15 min przed koćcem pieczenia układamy na serze przygotowane jabłka. Przygotowanie jabłek: Wodę,cukier i sok z cytryny zagotowujemy,z jabłek wykrawamy gniazda nasienne ( nie rozkrawamy jabłek na 2 części) kroimy jabłka na grubsze plastry a następnie wrzucamy te plastry na gotujący się syrop.Gotujemy 3-4 min.Wyjmujemy plastry z syropu i układamy na tarcie,pieczemy. Po upieczeniu studzimy tartę,w dzurki na środku jabłek dajemy konfiturę żurawinową. Smacznego :)