goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Tarta pomarańczowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczna, soczysta, równie smaczna z nadzieniem mandarynkowym.

Tarta pomarańczowa

Składniki:

Tarta pomarańczowa

 

 

  • Nadzienie:
  • pomarańcza 4 sztuki
  • żółtka 4 sztuki
  • cukier 1 szklanka
  • masło 1/2 kostka
  • cukier puder 3 łyżki
  • sok pomarańczowy 1/2 szklanka
  • sok cytrynowy 1/2 szklanka
  • skórka pomarańczowa 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Tarta pomarańczowa
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Na 40 minut wkładamy je do lodówki.
Masło ucieramy z żółtkami, cukrem pudrem, dwoma łyżkami soku pomarańczowego oraz skórką pomarańczową.
Cukier zalewamy sokiem pomarańczowym i cytrynowym. Rozpuszczamy. Pomarańcze sparzamy i kroimy w plasterki, gotujemy około 15 minut w syropie.
Ciasto rozwałkujemy, przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy około 20 minut. Na cieście rozsmarowujemy krem pomarańczowy, układamy plasterki pomarańczy, a całość zalewamy syropem pomarańczowym.