-AGULINA-

-AGULINA-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 190]

Tarta z ciasta francuskiego z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Uwielbiam ciasto francuskie za jego różnorodne wykorzystanie. Tym razem powstała tarta z kurczakiem i warzywami. Szybka i smaczna zarazem.

Tarta z ciasta francuskiego z kurczakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z ciasta francuskiego z kurczakiem

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 30 dag fileta z piersi kurczaka
  • pół czerwonej papryki
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • 5 jajek
  • 150 g śmietany 30 %
  • 125 g mozzarelli( 1 kulka )
  • sól, pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • suszona bazylia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Tarta z ciasta francuskiego z kurczakiem
Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy z niego koło na wielkość formy do tarty. Wylepiamy nim dno i boki formy.

Fileta z piersi kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy do smaku i smażymy na rozgrzanym oleju. Studzimy.

Paprykę czerwoną kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Jajka mieszamy ze śmietaną. Przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią.

Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy na plasterki. Na ciasto francuskie układamy usmażonego kurczaka, paprykę i kukurydzę.

Całość zalewamy śmietaną z jajkami. Na wierzch układamy plastry mozzarelli. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 30 minut.
Tarta z ciasta francuskiego z kurczakiem
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę,przyprawiamy i smażymy na rozgrzanym oleju.
Tarta z ciasta francuskiego z kurczakiem
Paprykę kroimy w kostkę.Kukurydzę odsączamy z zalewy i wraz z kurczakiem układamy na dnie formy wyłożonej ciastem francuskim.
Tarta z ciasta francuskiego z kurczakiem
Jajka mieszamy ze śmietaną,przyprawiamy i wylewamy na tartę.
Tarta z ciasta francuskiego z kurczakiem
Na wierzch układamy plastry mozzarelli. Pieczemy 30 minut w temperaturze 190 stopni.