Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Tarta z gruszkami i serem pleśniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna tarta z ciasta francuskiego idealna na kolację, w wersji słodko-słonej: z gruszkami, serem pleśniowym oraz kurczakiem w wiórkach kokosowych.

Tarta z gruszkami i serem pleśniowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarta z gruszkami i serem pleśniowym

 

  • ciasto francuskie świeże
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 2 gruszki
  • 100 g sera pleśniowego
  • natka pietruszki
  • 4 jajka
  • 200 ml śmietany 30%
  • wiórka kokosowe do panierki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Tarta z gruszkami i serem pleśniowym
Ciastem francuskim wyłożyć dno oraz boki formy do tarty, ponakłuwać widelcem i piec przez 15 min. w temp. 200 stopni. Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w jajku i wiórkach kokosowych. Smażyć na rozgrzanym oleju.

Gruszki obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne. Gruszki i ser pleśniowy pokroić w kostkę, natkę pietruszki drobno posiekać.

Na podpieczony spód wyłożyć podsmażonego kurczaka w wiórkach, gruszki i ser pleśniowy. W misce połączyć roztrzepane 3 jajka ze śmietaną, dodać natkę pietruszki, sól i pieprz, wymieszać. Następnie wylać na ułożone składniki.

Można przyozdobić plasterkami gruszki. Piec przez 15-20 min. w temp. 200 stopni.
Tarta z gruszkami i serem pleśniowym
Tarta z gruszkami i serem pleśniowym w kawałku