Sposób przygotowania:
Quiche z kurczakiem i pieczarkami
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy w jednolitą masę. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Ciasto cienko rozwałkowujemy, nawijamy na wałek i przekładamy do natłuszczonej formy. Nadmiar odcinamy. Gęsto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach C prze 15 minut. W tym czasie myjemy i osuszamy pieczarki. Kroimy w plasterki. Na patelni roztapiamy masło klarowane i przesmażamy na nim grzyby. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Przekładamy do miseczki. Kurczaka myjemy. Osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Na patelnię na której smażyliśmy pieczarki nakładamy łyżkę masła klarowanego i przesmażamy plasterki czosnku. Dodajemy kurczaka i doprawiamy go solą, czarnym pieprzem, słodka papryka i tymiankiem. Na podpieczonym spodzie rozsmarowujemy pomidorowe. Na pasto nakładamy pieczarki a na nie kurczaka. Jajka mieszamy ze śmietanką oraz solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Masą jajeczno-smietanową zalewamy tartę. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 15 minut do ścięcia masy.
weronikaS