Inspirowane Smakiem

Inspirowane Smakiem

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Tarta szpinakowa na cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Połączenie ciasta francuskiego ze szpinakiem, z dodatkiem mięsa - nie może się nie udać. :)

Tarta szpinakowa na cieście francuskim

Składniki:

Tarta szpinakowa na cieście francuskim

 

  • ciasto francuskie - 1 opakowanie
  • szpinak rozdrobniony - 1 opakowanie mrożonego
  • szpinak w liściach - 1/2 opakowania mrożonego
  • ser feta - 200 gram
  • ser niebieski Lazur - 40 gram
  • filet z kurczaka - 1 średni
  • jajko - 1 średnie
  • czosnek - 6 ząbków
  • pieprz
  • masło - do wysmarowania formy
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • pomidor - 4 plasterki

Sposób przygotowania:

Tarta szpinakowa na cieście francuskim
1. Przygotowujemy kurczaka. Umytego i oczyszczonego kroimy w drobniutką kostkę, ok. 1,5 cm szerokości i oprószamy pieprzem. Na patelni rozgrzewamy jedną łyżkę oliwy, wrzucamy kostki kurczaka, obsmażamy do miękkości mięsa i odstawiamy do miseczki. 2. Następnie na tej samej patelni rozmrażamy szpinak, przewracając kostki od czasu do czasu, aż się rozmrozi. 3. Podpiekamy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (u mnie termoobieg). Formę na tartę najpierw smarujemy masłem a następnie wykładamy w niej ciasto francuskie, odcinając wystające końce i układając je na spodzie tarty. Dociskamy widelcem do brzegów. Ciasto wykładamy folią aluminiową/papierem do pieczenia i przysypujemy grochem lub ryżem. Pieczemy 15 minut, ściągamy folię/papier z obciążeniem i podpiekamy jeszcze 4 minuty, aż spód się zarumieni. Wyciągamy. 4. Do rozmrożonego na patelni szpinaku dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz i ser feta oraz niebieski lazur pokrojone w kostkę. Mieszamy do rozpuszczenia serów i odstawiamy z płyty/kuchenki. 5. Na cieście francuskim układamy kawałki kurczaka. 6. Szpinak mieszamy z rozbełtanym jajkiem i równomiernie rozkładamy na poukładanych kawałach kurczaka. Na wierzchu układamy plastry pomidorów. 7. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. Kroimy dopiero po 5 minutach od wyciągnięcia z pieca.