SUPERPRZEPIS

Francuska tarta z cukinią

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Francuska tarta z cukinią Więcej zdjęć (5)

Sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu i zarazem pyszny posiłek :)

Składniki:

Francuska tarta z cukinią

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (270 gram)
  • 2 duże ugotowane pałki z kurczaka
  • 20 dag niedużej cukini
  • 10 połówek suszonych pomidorów
  • 2/3 szklanki ugotowanego ryżu basmati
  • 5 cm kawałek białej części pora
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżeczki ziół dalmatyńskich
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru

Sposób przygotowania:

Francuska tarta z cukinią
Cukinię myjemy, kroimy w cienkie talarki. Przesmażamy na rumiano na rozgrzanym maśle, lekko solimy, studzimy. Śmietanę ubijamy z jajkami. Dodajemy ugotowany ryż, mięso obrane z pałek kurczaka oraz pokrojone w kostkę suszone pomidory. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, imbirem i ziołami dalmatyńskimi. Formę do tarty wykładamy gotowym ciastem francuskim. Nakładamy przygotowaną masę śmietanowo- jajeczną. Na masę kładziemy podsmażoną cukinię (tak, aby jej plasterki na siebie zachodziły) oraz pokrojoną w talarki białą część pora. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni. Podajemy z surówką z cukini.
Francuska tarta z cukinią
Cukinię myjemy, kroimy w cienkie talarki. Przesmażamy na rumiano na rozgrzanym maśle, lekko solimy, studzimy. Śmietanę ubijamy z jajkami.
Francuska tarta z cukinią
Dodajemy ugotowany ryż, mięso obrane z pałek kurczaka
Francuska tarta z cukinią
oraz pokrojone w kostkę suszone pomidory. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, imbirem i ziołami dalmatyńskimi.
Francuska tarta z cukinią
Formę do tarty wykładamy gotowym ciastem francuskim. Nakładamy przygotowaną masę śmietanowo- jajeczną. Na masę kładziemy podsmażoną cukinię (tak, aby jej plasterki na siebie zachodziły) oraz pokrojoną w talarki białą część pora.