Wróbelek

Wróbelek

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta z jabłkami w karmelu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Na zdjęciu tarta z jabłkami pokrojonymi w malutkie kawałeczki.

Tarta z jabłkami w karmelu

Składniki:

Tarta z jabłkami w karmelu

 

  • 3-4 średnie jabłka - najlepiej lekko kwaskowe
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ½ szklanki cukru – do jabłek
  • 15 dkg masła
  • 20dkg mąki
  • 1 łyżka cukru – do ciasta
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Tarta z jabłkami w karmelu
Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kawałki, skropić sokiem z cytryny. Do rondelka wsypać cukier i pokrojoną margarynę (50g), pogotować na małym ogniu. Włożyć jabłka i dusić na małym ogniu aż jabłka zmiękną. Z mąki, reszty masła, cukru, żółtka, soli i 5 łyżek wody zagnieść ciasto. Spód i boki formy na tartę wyłożyć ciastem, na nie wyłożyć jabłka i polać skarmelizowanym cukrem. Upiec ( boki powinny się zrumienić). Można podawać z bitą śmietaną