Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 653]

Tarta z kremem waniliowym i owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tarta z kremem śmietankowo-waniliowym przełamanym kwaśnym smakiem owoców przywodzi nam na myśl smaki lata.

Tarta z kremem waniliowym i owocami

Składniki:

Tarta z kremem waniliowym i owocami

 

 

  • Na krem:
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 małe opakowanie mascarpone
  • 4 łyżki cukru drobnego
  • 2 żółtka
  • 2 laski wanilii lub 1 opakowanie cukru wanilinowego

 

Sposób przygotowania:

Tarta z kremem waniliowym i owocami
Przygotować ciasto kruche: mąkę zagnieść z cukrem pudrem i masłem, wylepić natłuszczoną formę do tarty, wstawić na godzinę do lodówki.

Po tym czasie ułożyć na cieście woreczki z grochem, podpiec ok. 5 min., usunąć woreczki z grochem i piec dalej (łącznie piec 20-25 min. w 175 st. C). Ostudzić.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone i ziarenka wyłuskane z 2 lasek wanilii lub cukier wanilinoowy.

W osobnym naczyniu żółtka utrzeć z cukrem, połączyć kremy. Na tartę wyłożyć krem.

Na wierzch wyłożyć owoce (np. borówki, maliny).