Sposób przygotowania:
Tarta z kremem waniliowym i owocami
Przygotować ciasto kruche: mąkę zagnieść z cukrem pudrem i masłem, wylepić natłuszczoną formę do tarty, wstawić na godzinę do lodówki.
Po tym czasie ułożyć na cieście woreczki z grochem, podpiec ok. 5 min., usunąć woreczki z grochem i piec dalej (łącznie piec 20-25 min. w 175 st. C). Ostudzić.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone i ziarenka wyłuskane z 2 lasek wanilii lub cukier wanilinoowy.
W osobnym naczyniu żółtka utrzeć z cukrem, połączyć kremy. Na tartę wyłożyć krem.
Na wierzch wyłożyć owoce (np. borówki, maliny).
Po tym czasie ułożyć na cieście woreczki z grochem, podpiec ok. 5 min., usunąć woreczki z grochem i piec dalej (łącznie piec 20-25 min. w 175 st. C). Ostudzić.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone i ziarenka wyłuskane z 2 lasek wanilii lub cukier wanilinoowy.
W osobnym naczyniu żółtka utrzeć z cukrem, połączyć kremy. Na tartę wyłożyć krem.
Na wierzch wyłożyć owoce (np. borówki, maliny).