Sposób przygotowania:
Tarta z brzoskwiniami
Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić w cząstki.
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem i odrobiną soli, posiekać z zimnym masłem. Dodać żółtko, 3-4 łyżki gęstej śmietany. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki przynajmniej na pół godziny.
Następnie rozwałkować i włożyć do formy na tartę o średnicy 28 cm, dokładnie wylepić, dno i boki formy. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temp 180 stopni.
Gdy boki tarty zaczną się rumienić, usunąć papier z fasolą i piec jeszcze około 5 minut. Krem: Jajko z cukrem z wanilią zmiksować, dodać śmietanę, mąkę mleko i dokładnie wymieszać. Na podpieczone ciasto wylać mieszanką mleczną, ułożyć owoce, posypać płatkami migdałowymi i włożyć do nagrzanego do 160 stopni piekarnika.
Piec około 20-25 minut( do chwili gdy masa będzie gęsta)
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem i odrobiną soli, posiekać z zimnym masłem. Dodać żółtko, 3-4 łyżki gęstej śmietany. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki przynajmniej na pół godziny.
Następnie rozwałkować i włożyć do formy na tartę o średnicy 28 cm, dokładnie wylepić, dno i boki formy. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temp 180 stopni.
Gdy boki tarty zaczną się rumienić, usunąć papier z fasolą i piec jeszcze około 5 minut. Krem: Jajko z cukrem z wanilią zmiksować, dodać śmietanę, mąkę mleko i dokładnie wymieszać. Na podpieczone ciasto wylać mieszanką mleczną, ułożyć owoce, posypać płatkami migdałowymi i włożyć do nagrzanego do 160 stopni piekarnika.
Piec około 20-25 minut( do chwili gdy masa będzie gęsta)