Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Tarta z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Tarta z brzoskwiniami i waniliowym kremem jest delikatna, smaczna i wilgotna. Wspaniały dodatek do popołudniowej kawy.

Tarta z brzoskwiniami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Tarta z brzoskwiniami

 

Sposób przygotowania:

Tarta z brzoskwiniami
Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić w cząstki.

Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem i odrobiną soli, posiekać z zimnym masłem. Dodać żółtko, 3-4 łyżki gęstej śmietany. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki przynajmniej na pół godziny.

Następnie rozwałkować i włożyć do formy na tartę o średnicy 28 cm, dokładnie wylepić, dno i boki formy. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temp 180 stopni.

Gdy boki tarty zaczną się rumienić, usunąć papier z fasolą i piec jeszcze około 5 minut. Krem: Jajko z cukrem z wanilią zmiksować, dodać śmietanę, mąkę mleko i dokładnie wymieszać. Na podpieczone ciasto wylać mieszanką mleczną, ułożyć owoce, posypać płatkami migdałowymi i włożyć do nagrzanego do 160 stopni piekarnika.

Piec około 20-25 minut( do chwili gdy masa będzie gęsta)
Tarta z brzoskwiniami
Z mąki i pozostałych składników zagnieść ciasto, schłodzić.
Tarta z brzoskwiniami
Rozwałkować i dokładnie wylepić formę do tarty, włożyć do piekarnika i podpiec.
Tarta z brzoskwiniami
Jajko zmiksować z cukrem z wanilią, śmietaną mąką i mlekiem
Tarta z brzoskwiniami
Mieszamkę mleczną wylać na upieczone ciasto, ułożyć brzoskwinie.
Tarta z brzoskwiniami
Posypać płatkami migdałowymi i włożyć do piekarnika.