SUPERPRZEPIS

Tarta z kremem budyniowym i owocami

  • Reniz
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Tarta z kremem budyniowym i owocami Więcej zdjęć (7)

Tarta z budyniem waniliowym i świeżymi owocami to wspaniały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.

Składniki:

Tarta z kremem budyniowym i owocami

 

  • Ciasto:
  • 1 szkl mąki tortowej
  • 1/2 szkl mąki krupczatki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody gazowanej
  • 1 żółtko
  • 15 dag masła

 

  • Krem budyniowy:
  • 600 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego z cukrem
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 5 dag masła

 

Sposób przygotowania:

Tarta z kremem budyniowym i owocami
Mąki przesiać, posiekać z zimnym masłem i solą. Żółtko wymieszać z cukrem i zimną wodą gazowaną, połączyć z mąką i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce około pół godziny. Następnie rozwałkować, wylepić formę do tarty, nakłuć widelcem. Przykryć krążkiem papieru do pieczenia i obciążyć fasolą. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15 minut. Następnie usunąć papier z fasolą a ciasto ponownie włożyć do piekarnika i piec przez 5-7 minut.



Krem budyniowy: 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki budyniu śmietankowego z cukrem, 3 żółtka i 2 łyżki cukru z wanilią wymieszać w 200 ml zimnego mleka. 400 ml mleka wlać do rondla, dodać 5 dag masła i zagotować, połączyć z mieszanką budyniową i ugotować jak budyń ( w razie potrzeby dosłodzić cukrem pudrem). Następnie gorący krem wyłożyć na upieczone ciasto, przestudzić, ułożyć owoce, schłodzić.
Tarta z kremem budyniowym i owocami
Żółtko wymieszać z cukrem i zimną wodą gazowaną.
Tarta z kremem budyniowym i owocami
Mąkę posiekać z masłem i solą, połączyć z żółtkami
Tarta z kremem budyniowym i owocami
Zagnieść ciasto, schłodzić, rozwałkować i wylepić formę.
Tarta z kremem budyniowym i owocami
Nakłuć widelcem, obciążyć i upiec na złoty kolor.
Tarta z kremem budyniowym i owocami
Na przestudzone ciasto wyłożyć gorącą masę budyniową.
Tarta z kremem budyniowym i owocami
przestudzić, ułożyć owoce, schłodzić.