Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Tarta z malinami i jeżynami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Tarta z malinami i jeżynami to idealna propozycja na pyszne ciasto. Upieczoną tartę można oprószyć cukrem pudrem.

Tarta z malinami i jeżynami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z malinami i jeżynami

 

  • Ciasto:
  • 25 dag mąki tortowej
  • 15 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • Masa waniliowa:
  • 300 ml jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2 szkl cukru
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 1 szkl malin
  • 1/2 szkl jeżyn

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta z malinami i jeżynami
Mąkę posiekać z zimnym masłem, dodać cukier puder, szczyptę soli, żółtka, wodę i sok z cytryny. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, odłożyć w chłodne miejsce przynajmniej na pół godziny. Następnie ciasto rozwałkować ułożyć w formie do tarty, docisnąć, nakłuć widelcem. Krem waniliowy. Do miski wlać jogurt, dodać jajka, cukier wanilinowy, cukier kryształ i 3 łyżki mąki. Wszystko razem zmiksować. Na ciasto ułożyć owoce i zalać przygotowanym sosem. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 minut.
Tarta z malinami i jeżynami
Ciasto rozwałkować i włożyć do przygotowanej formy
Tarta z malinami i jeżynami
Do jogurtu dodać jajka i pozostałe składniki zmiksować
Tarta z malinami i jeżynami
Ciasto w formie nakłuć widelcem i ułożyć owoce
Tarta z malinami i jeżynami
Delikatnie zalać zmiksowanym z jajkami jogurtem