Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta z serem i kalafiorem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis na 6 porcji, podawać od 2 roku życia.

Tarta z serem i kalafiorem

Składniki:

Tarta z serem i kalafiorem

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta z serem i kalafiorem
Ciasto: wymieszaj mąkę z odrobiną soli, dodaj rozpuszczone masło. Dolewaj stopniowo zimną wodę, mieszając, aż do otrzymania jednolitej masy. Ukształtuj kulę, owiń ją w przezroczystą folię i wstaw do lodówki na godzinę. Posmaruj masłem prostokątną formę do pieczenia. Rozwałkuj ciasto na grubość 0,5cm i wyłóż do formy, przyciskając do brzegu. Nakłuj widelcem. Przykryj ciasto folią do pieczenia, a na wierzchu folii wyłóż kilka ziarenek grochu, aby zapobiec jej unoszenia się. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp 180stC i piecz przez 15 minut. Obierz warzywa i zanurz je na 3 minuty we wrzącej osolonej wodzie. Pokrój marchew i seler w kostkę, a kalafior rozdziel na drobne cząstki. Obsmaż na oleju z odrobina soli. Przygotuj w misce masę z sera, jajka, curry i odrobiny soli. Wystaw tartę z piekarnika, zdejmij folię i wyłóż przygotowana masę. Na wierzchu ułóż warzywa, kalafior połóż na środku. Brzeg ciasta posmaruj żółtkiem i wstaw na 20 minut di piekarnika. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia.