Sposób przygotowania:
Tatar z tuńczyka w stylu chochla.com
Zaczynamy od wykonania sosu balsamico... Potrzebujemy do tego ocet balsamiczny, sok winogronowy i odrobinę wina czerwonego wytrawnego a także cukier... Proporcje płynu do cukru to, 1 do 1 czyli na 50 ml mieszanki octu, soku i wina dajemy 50gr cukru... Składniki łączymy w garnku na średnim ogniu cały czas mieszając do momentu otrzymania gęstego sosu... Następnie obieramy pomidora z skóry i pozbawiamy go gniazd nasiennych, sam miąższ siekamy bardzo mocno nożem, a po tem dokładamy tuńczyka i rozgniatamy całość bardzo mocno widelcem... Powoli podlewając sosem balsamico ( pod żadnym pozorem nie używamy blendera). Otrzymany Tatar z tuńczyka nakładamy na wcześniej przygotowane grzanki z chleba tostowego, ozdabiamy świeżą Kolendą lub miętą oraz plasterkami z pomidora koktajlowego lub układamy finezyjnie na ozdobnych łyżkach by każdy miał kęs dla siebie... Życzę smacznego!!! Bastian
majgrz11maja