pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

" Tawa tawas "

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pochodzące z Boliwii, przypominające nasz polskie faworki, małe romby które smażymy na tłuszczu. Idealne na tłusty czwartek. Przygotowanie ich zajmuje zaledwie kilka chwil.

" Tawa  tawas "

Składniki:

" Tawa tawas "

Na ciasto

Sposób przygotowania:

" Tawa tawas "
Mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Następnie dodajemy jajko, mleko i roztopione masło.

Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy na 5-10 min żeby odpoczęło ciasto. Po tym czasie na stolnicy lekko oprószonej mąką rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm a następnie kroimy na pasy szerokości około 3-4 cm.

Paski ciasta kroimy pod kątem tak aby powstały romby. Tak przygotowane ciasteczka smażymy na rozgrzanym oleju aż się zarumienią.

Gotowe układamy na ręcznik papierowy aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Przestudzone możemy oprószyć cukrem pudrem, podawać z sosem karmelowym, czekoladowym lub z konfiturą.