Sposób przygotowania:
" Tawa tawas "
Mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Następnie dodajemy jajko, mleko i roztopione masło.
Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy na 5-10 min żeby odpoczęło ciasto. Po tym czasie na stolnicy lekko oprószonej mąką rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm a następnie kroimy na pasy szerokości około 3-4 cm.
Paski ciasta kroimy pod kątem tak aby powstały romby. Tak przygotowane ciasteczka smażymy na rozgrzanym oleju aż się zarumienią.
Gotowe układamy na ręcznik papierowy aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Przestudzone możemy oprószyć cukrem pudrem, podawać z sosem karmelowym, czekoladowym lub z konfiturą.
Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy na 5-10 min żeby odpoczęło ciasto. Po tym czasie na stolnicy lekko oprószonej mąką rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm a następnie kroimy na pasy szerokości około 3-4 cm.
Paski ciasta kroimy pod kątem tak aby powstały romby. Tak przygotowane ciasteczka smażymy na rozgrzanym oleju aż się zarumienią.
Gotowe układamy na ręcznik papierowy aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Przestudzone możemy oprószyć cukrem pudrem, podawać z sosem karmelowym, czekoladowym lub z konfiturą.