BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Kuleczki bakaliowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zostały mi różne ciastka, część połamanych więc postanowiłam zrobić takie oto kuleczki bakaliowe. Kiedyś takie robiła moja babcia.

Kuleczki bakaliowe

Składniki:

Kuleczki bakaliowe

 

  • ciastka różnego rodzaju ok.600 g,
  • polewa czekoladowa 1 op,
  • różne bakalie jakie mamy w domu;
  • orzechy włoskie,
  • 1 łyżka masła,
  • kokos do obtaczania kulek,
  • kakao do obtaczania kulek,

Sposób przygotowania:

Kuleczki bakaliowe
Sposób wykonania; Kawałki połamanych suchych różnorodnych ciastek zwinąć w papier i wałkiem rozgnieść na miał, grysik.

Powstały grysik dokładnie wymieszać z rozpuszczoną polewą czekoladową lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą mleczną dodając do masy różne bakalie, kawałki orzechów włoskich, łyżkę konfitury śliwkowej.

Wszystko razem wymieszać, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub mniejsze albo większe jak ja to zrobiłam.

Kulki obtaczać w wiórkach kokosowych wymieszanych z kakao. Gotowe kuleczki wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Czas przygotowania 30 min + chłodzenie w lodówce.