zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2419]

Tawa Tawas pyszne pączusie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tawa Tawas to szybkie i bardzo proste w przygotowaniu mini pączuszki z kuchni boliwijskiej. Chrupiące z wierzchu a mięciutkie w środku.

Tawa Tawas pyszne pączusie

Składniki:

Tawa Tawas pyszne pączusie

 

  • 2 szk mąki pszennej typ 500
  • 2 szczypty soli
  • 2 jajka
  • 8 łyżek zimnej wody
  • 2 łyżeczki masła ( miękkiego )
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Tawa Tawas pyszne pączusie
Składniki ciasta połączyć ze sobą a potem zagnieść ciasto. Umieścić je w misce, przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut.

Po upływie tych minut wyjąc z miski ciasto, uformować ruloniki tak jak na kopytka. Potem tak samo jak kopytka pociąć rulony ciasta i tak przygotowane kawałeczki zostawić na kolejne 5 minut.

Tawa Tawas smażyć na głębokim oleju z każdej strony na złoty kolor.

Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.