Sposób przygotowania:
Tęczowy deser w szklankach
1 galaretkę jagodową rozpuszczamy w 300 ml wody. Po 30 minut rozpuszczamy 1 galaretkę brzoskwiniową w 450 ml wody, odstawiamy do stężenia. Gdy galaretka jagodowa zacznię tężeć, ubijamy 100 ml śmietany, dodając pod koniec łyżeczkę cukru oraz galaretkę. Dokładnie miksujemy i rozlewamy równomiernie do szklanek, wkładamy do lodówki. Gdy masa całkowicie stężeje, wylewamy na nią tężejącą galaretkę brzoskwiniową. Ponownie wstawiamy do lodówki. Rozpuszczamy w 450 ml wody galaretkę truskawkową, odstawiamy. Gdy zacznie tężeć, rozlewamy ją równomiernie do szklanek. Kolejno przygotowujemy: - galaretkę o smaku kiwi- rozpuszczoną w 300 ml wody, a następnie dodaną do ubitej śmietany (przygotowaną również ze 100 ml śmietany), - galaretkę truskawkową- rozpuszczoną w 300 ml wody, a następnie zmieszaną z bitą śmietaną (100 ml), - galaretkę o smaku kiwi rozpuszczoną w 450 ml wody, - galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 300 ml wody, a następnie zmieszaną z bitą śmietaną (przygotowaną ze 100 ml), - galaretkę jagodową rozpuszczoną w 450 ml wody. Kolejne warstwy wlewamy dopiero po zastygnięciu poprzednich z tym, że następne galaretki można rozpuszczać w wodzie już po około 30 minutach, a nie dopiero po zastygnięciu wcześniejszych warstw.
kurka79
Bernadetta
Kurka79, bardzo się cieszę, że masz zdolną córkę, choć bardzo wątpię, aby przygotowywała ten deser tak samo jak ja, gdyż ułożenie poszczególnych warstw i proporcje składników wymyślałam na poczekaniu :D
kurka79
Z pewnością inaczej by to wyglądało w wykonaniu nie tylko mojej córki ale również wielu z nas( bo wystarczy że da się galaretkę innej firmy i już będą inne kolory np.) co nie znaczy że gorzej.
A dziękuję za gratulacje bo córkę mam zdolną w niejednej dziedzinie.
Bernadetta
Kurka79, przecież ja nie napisałam, że deser by inaczej wyglądał, tylko, że z pewnością twoja córka nie przygotowuje go tak, jak ja :D Rozumiem, że obruszyłaś/eś się moim komentarzem pod "przepisem" na biszkopt, czy raczej propozycją jego podania, więc może Ci wyjaśnię, że ja zawsze zamieszczam swoje przepisy i staram się, aby były czytelnie napisane i ktoś mógł z nich skorzystać, a nie po to, aby na moim koncie przybyło kilku punktów :D
kurka79
Nie lubię takich podchodów i wcale nie jestem ''obruszona'' jak to napisałaś , wręcz przeciwnie cenię sobie uwagi innych .A dlaczego piszesz że ja dodaję przepisy tylko dlatego by przybyło mi punktów? Może też chcę podzielić się z innymi tym co umiem.
Nie tylko ty jesteś taka IDEALNA!
cris