Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Tęczowy deser w szklankach

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Deser pyszny i łatwy w przygotowaniu, choć trochę czasochłonny.

Tęczowy deser w szklankach

Składniki:

Tęczowy deser w szklankach

 

  • 400 ml śmietany 30 %
  • 2 galaretki truskawkowe na 500 ml wody każda
  • 2 galaretki jagodowe na 500 ml wody każda
  • 1 galaretka brzoskwiniowa na 500 ml wody
  • 1 galaretka cytrynowa na 500 ml wody każda
  • 2 galaretki kiwi na 500 ml wody każda
  • 4 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Tęczowy deser w szklankach
1 galaretkę jagodową rozpuszczamy w 300 ml wody. Po 30 minut rozpuszczamy 1 galaretkę brzoskwiniową w 450 ml wody, odstawiamy do stężenia. Gdy galaretka jagodowa zacznię tężeć, ubijamy 100 ml śmietany, dodając pod koniec łyżeczkę cukru oraz galaretkę. Dokładnie miksujemy i rozlewamy równomiernie do szklanek, wkładamy do lodówki. Gdy masa całkowicie stężeje, wylewamy na nią tężejącą galaretkę brzoskwiniową. Ponownie wstawiamy do lodówki. Rozpuszczamy w 450 ml wody galaretkę truskawkową, odstawiamy. Gdy zacznie tężeć, rozlewamy ją równomiernie do szklanek. Kolejno przygotowujemy: - galaretkę o smaku kiwi- rozpuszczoną w 300 ml wody, a następnie dodaną do ubitej śmietany (przygotowaną również ze 100 ml śmietany), - galaretkę truskawkową- rozpuszczoną w 300 ml wody, a następnie zmieszaną z bitą śmietaną (100 ml), - galaretkę o smaku kiwi rozpuszczoną w 450 ml wody, - galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 300 ml wody, a następnie zmieszaną z bitą śmietaną (przygotowaną ze 100 ml), - galaretkę jagodową rozpuszczoną w 450 ml wody. Kolejne warstwy wlewamy dopiero po zastygnięciu poprzednich z tym, że następne galaretki można rozpuszczać w wodzie już po około 30 minutach, a nie dopiero po zastygnięciu wcześniejszych warstw.