pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Tłuszcz z kaczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

często kupuję całe kaczki i je porcjuję. Przed gotowaniem wywaru kiedyś wyrzucałem większość tłustej skóry. Teraz robię tak

Tłuszcz z kaczki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tłuszcz z kaczki

 

Sposób przygotowania:

Tłuszcz z kaczki
Kaczkę porcjujemy. Skórę pozostawiamy na piersi, udkach i skrzydełkach, które możemy następnie przyrządzić dowolnie. W tym przepisie nie będą już nam potrzebne. Z reszty kaczki wycinamy skórę zostawiając tylko kuperek, który przyda się na korpusie jak w przyszłości będziemy z niego gotować wywar. Odciętą skórę wrzucamy na suchą rozgrzaną patelnię. Na małym ogniu wytapiamy z niej tłuszcz smażąc skórę do pełnego zarumienienia. W trakcie smażenia delikatnie solimy. Wysmażonej skóry się pozbywamy (lub zjadamy), a tłuszcz przelewamy do słoiczka. Można trzymać kilka tygodni w lodówce. Tłuszcz taki wykorzystuję bezpośrednio do smażenia. Nadaje ciekawego smaku przygotowywanym potrawom, szczególnie wszelkim smażonym mięsom. Zachęcam do wypróbowania.
Tłuszcz z kaczki
Kaczkę porcujemy i wycianamy tłustą skórę bez kuperka
Tłuszcz z kaczki
NA suchej patelni wytapiamy tłuszcz do pełnego zarumienienia skóry

Tagi:

kaczka