Shizunia

Shizunia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 132]

Toksańska sałatka chlebowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Sałatka z sczerstwego chleba - nietypowa!

Toksańska sałatka chlebowa

Składniki:

Toksańska sałatka chlebowa

 

  • 500g sczerstwego chleba o zwartym miękiszu, pokrajanego w cienkie kromki (bez skórki)
  • 5 średniej wielkości pomidorów
  • 2 czerwone cebule cukrowe
  • ogórek
  • 15listków świerzej bazylii
  • Sól i pieprz
  • 1/2 szklanki (125ml) oliwy extra virgin
  • Łyżka czerwonego octu winnego

Sposób przygotowania:

Toksańska sałatka chlebowa
Pomidory, ogórki i cebule pokroić w plasterki. Chleb przez 10minut mocz w zimnej wodzie. Wyjmij jak najstaranniej odciśnij i wkrusz do salaterki. Dodaj pokrojone w plasterki: pomidory, cebulę i ogórek oraz porwane liście bazylii. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Skrop oliwą i octem. Godzinę przed podaniem wstaw do lodówki.

Smacznego!

Tagi:

beza chleb bezy