pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Topinka - grzanka na czeski sposób

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Podczas ostatniego pobytu w Czechach zaintrygowało nas z mężem cóż to takiego jest Topinka. Okazało się, że to podsmażona na patelni kromka chleba przykryta gulaszem, żółtym serem i warzywami. Brzmiało niegroźnie. Domową wersję odchudziłam nieco.

Topinka - grzanka na czeski sposób

Składniki:

Topinka - grzanka na czeski sposób

 

  • Gulasz - ilość zależy od tego ile grzanek chcemy przygotować
  • Żółty ser - po plasterku na grzankę
  • Olej do smażenia
  • Rukola, szczypiorek

Sposób przygotowania:

Topinka - grzanka na czeski sposób
Jeśli zostanie nam trochę gulaszu z obiadu można go wykorzystać własnie do przygotowania topinki. Można też przygotować to danie dla gości. Na pewno wzbudzi zainteresowanie przybyłych. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim kromki chleba z obu stron. Gulasz podgrzewamy troszkę, rozgrzewamy piekarnik do temperatury ok 180 st. Na grzanki wykładamy gulasz i żółty ser. Wstawiamy do piekarnika tylko na tyle czasu aby ser się rozpuścił.

Następnie wykładamy na każdą kromkę sos czosnkowy, posypujemy szczypiorkiem i rukolą. Jeśli kromki chleba są duże jemy przy użyciu noża i widelca, tak też fajnie jest podać danie gościom.

Tagi:

sery ser