Sposób przygotowania:
Torcik kokosowy z truskawkami, galaretką
Biszkopt: Jajka wyjąć z lodówki kilka godzin wcześniej przed robieniem biszkopta,żeby nabrały temperatury pokojowej. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao.Mąki przesiać. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą.
Tortownice wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec biszkopt w 180st. w nagrzanym piekarniku przez 30 minut. ( Na początku pieczenia nie otwierać drzwiczek piekarnika,żeby ciacho nie opadło). Sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. Upieczony biszkopt najlepiej pozostawić na parę minut w piekarniku. Gdy lekko przestygnie, wyciągnąć go, odciąć ciasto od tortownicy i odwrócić do góry nogami na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu. Odłożyć na noc.
Przełożenie/dekoracja: Każdą porcję galaretki rozpuścić w 400 ml wody i wylać do płaskiego naczynia,odstawić do stężenia. Wiórki wysypać na papier do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 i pozostawić na okolo 5 minut- do uprażenia. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Do miski przełożyć serek,dodać 2 łyżki cukru oraz ekstrakt,wymieszać mikserem. Śmietanę ( całą ilość) ubić z zagęstnikami i pozostałym cukrem na sztywno. Partiami dodawać ubitą śmietanę do serka i połączyć mikserem. 1/3 masy odłożyć do osobnej miskii odłożyć do lodówki, a to 2/3 dodać ostudzone wiórki kokosowe i dobrze wymieszać. Jedną porcję galaretki pokroić w kostkę. W miseczce wymieszać amaretto z wodą. Truskawki umyć,osuszyć i pozbawić szypułek,przekroić każdą na pół.
Przygotowanie: Biszkopt przekroić na 3 krążki. Na płaski talerz położyć pierwszy krążek i nasączyć go mieszanką wody i amaretto. Nałożyć masę z wiórkami kokosowymi i wyrównać. Na masie ułożyć truskawki na przemian z kostką galaretki. Na wierzchu ułożyć kolejny krążek, także go nasączyć. Potem nałozyć krem oraz truskawki i galaretką. Następnie ułożyć ostatni krążek i nasączyć go. Posmarować kremem bez wiórek. Krem ( bez wiórek) przełożyć do szprycy i zrobić rozetki, na których ulożyć cząstki truskawek. Z drugiej galaretki wykroić foremką do ciastek wykroić jedno duże serce i kilka małych. Duże serce ułożyć na środku torciku a mniejsze między rozetkami z kremu. Resztę kremu z wiórkami kokosowymi rozsmarować wokół tortu ( boki). 5-6 truskawek pokroić na plastry i ułożyć wokół tortu ( boki). Odstawić do lodówki do stężenia. Smacznego!
Tortownice wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec biszkopt w 180st. w nagrzanym piekarniku przez 30 minut. ( Na początku pieczenia nie otwierać drzwiczek piekarnika,żeby ciacho nie opadło). Sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. Upieczony biszkopt najlepiej pozostawić na parę minut w piekarniku. Gdy lekko przestygnie, wyciągnąć go, odciąć ciasto od tortownicy i odwrócić do góry nogami na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu. Odłożyć na noc.
Przełożenie/dekoracja: Każdą porcję galaretki rozpuścić w 400 ml wody i wylać do płaskiego naczynia,odstawić do stężenia. Wiórki wysypać na papier do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 i pozostawić na okolo 5 minut- do uprażenia. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Do miski przełożyć serek,dodać 2 łyżki cukru oraz ekstrakt,wymieszać mikserem. Śmietanę ( całą ilość) ubić z zagęstnikami i pozostałym cukrem na sztywno. Partiami dodawać ubitą śmietanę do serka i połączyć mikserem. 1/3 masy odłożyć do osobnej miskii odłożyć do lodówki, a to 2/3 dodać ostudzone wiórki kokosowe i dobrze wymieszać. Jedną porcję galaretki pokroić w kostkę. W miseczce wymieszać amaretto z wodą. Truskawki umyć,osuszyć i pozbawić szypułek,przekroić każdą na pół.
Przygotowanie: Biszkopt przekroić na 3 krążki. Na płaski talerz położyć pierwszy krążek i nasączyć go mieszanką wody i amaretto. Nałożyć masę z wiórkami kokosowymi i wyrównać. Na masie ułożyć truskawki na przemian z kostką galaretki. Na wierzchu ułożyć kolejny krążek, także go nasączyć. Potem nałozyć krem oraz truskawki i galaretką. Następnie ułożyć ostatni krążek i nasączyć go. Posmarować kremem bez wiórek. Krem ( bez wiórek) przełożyć do szprycy i zrobić rozetki, na których ulożyć cząstki truskawek. Z drugiej galaretki wykroić foremką do ciastek wykroić jedno duże serce i kilka małych. Duże serce ułożyć na środku torciku a mniejsze między rozetkami z kremu. Resztę kremu z wiórkami kokosowymi rozsmarować wokół tortu ( boki). 5-6 truskawek pokroić na plastry i ułożyć wokół tortu ( boki). Odstawić do lodówki do stężenia. Smacznego!
marietta
Cukiereczek13
monikaT83
gosia56
zewa
monikaT83
Ewuniu serdecznie dziękujemy:)
kołczu
monikaT83
edytaha
alaaa