Sposób przygotowania:
Torcik orzechowo-gruszkowy
iszkopt
Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Dodać żółtka i olej, krótko zmiksować. Wsypać mielone orzechy i mąkę, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 25 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec "do suchego patyczka", ok. 30 minut. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na połowę.
gruszki
Gruszki obrać, pokroić w ok. 1 cm kostkę. Do garnka wlać wodę, dodać cukier i cukier waniliowy, doprowadzić do wrzenia. Wsypać gruszki, zagotować ok. 1 minuty, odstawić do całkowitego ostudzenia. Dobrze odcedzić na sicie (syropu nie wylewać).
masa śmietanowa
Do miski wyłożyć mascarpone, wsypać cukier. Ubijając wlewać śmietankę aż do uzyskania gęstej masy.
masa czekoladowa
Czekoladę rozpuścić nad parą wodną, ostudzić.
Do miski wyłożyć mascarpone, wsypać cukier. Ubijając wlewać śmietankę aż do uzyskania niezbyt gęstej masy. Wlać rozpuszczoną czekoladę, krótko zmiksować. Dodać dobrze odsączone gruszki, wymieszać łyżką.
wykonanie:
Na spód tortownicy ułożyć dół biszkoptu orzechowego, nasączyć 50 ml syropu z gruszek. Wyłożyć całą masę śmietanową, wyrównać, przykryć drugą częścią biszkoptu orzechowego, lekko docisnąć, nasączyć resztą syropu z gruszek.
Na wierzch wyłożyć całość masy czekoladowo-gruszkowej, wyrównać. Posypać startą czekoladą. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Dodać żółtka i olej, krótko zmiksować. Wsypać mielone orzechy i mąkę, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 25 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec "do suchego patyczka", ok. 30 minut. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na połowę.
gruszki
Gruszki obrać, pokroić w ok. 1 cm kostkę. Do garnka wlać wodę, dodać cukier i cukier waniliowy, doprowadzić do wrzenia. Wsypać gruszki, zagotować ok. 1 minuty, odstawić do całkowitego ostudzenia. Dobrze odcedzić na sicie (syropu nie wylewać).
masa śmietanowa
Do miski wyłożyć mascarpone, wsypać cukier. Ubijając wlewać śmietankę aż do uzyskania gęstej masy.
masa czekoladowa
Czekoladę rozpuścić nad parą wodną, ostudzić.
Do miski wyłożyć mascarpone, wsypać cukier. Ubijając wlewać śmietankę aż do uzyskania niezbyt gęstej masy. Wlać rozpuszczoną czekoladę, krótko zmiksować. Dodać dobrze odsączone gruszki, wymieszać łyżką.
wykonanie:
Na spód tortownicy ułożyć dół biszkoptu orzechowego, nasączyć 50 ml syropu z gruszek. Wyłożyć całą masę śmietanową, wyrównać, przykryć drugą częścią biszkoptu orzechowego, lekko docisnąć, nasączyć resztą syropu z gruszek.
Na wierzch wyłożyć całość masy czekoladowo-gruszkowej, wyrównać. Posypać startą czekoladą. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
zbysiowa