dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Torcik orzechowo-gruszkowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Fantastyczne ciasto w formie torciku. Biszkopt z mielonymi orzechami przełożony jest tu masą śmietanową oraz masą czekoladową z waniliowymi gruszkami. Opis jest dość długi ale wykonanie nie jest aż tak skomplikowane i trudne jak się wydaje.

Torcik orzechowo-gruszkowy

Składniki:

Torcik orzechowo-gruszkowy

biszkopt

gruszki

  • 500 g twardych gruszek
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

masa smietanowa

  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 125 g mascarpone
  • 2 zaokrąglone łyżki cukru

nasączenie

  • 100 ml syropu z ugotowanych gruszek

masa czekoladowa

  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 125 g mascarpone
  • 2 zaokrąglone łyżki cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady (2 kostki odłożyć do starcia na wierzch)

Sposób przygotowania:

Torcik orzechowo-gruszkowy
iszkopt

Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Dodać żółtka i olej, krótko zmiksować. Wsypać mielone orzechy i mąkę, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 25 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec "do suchego patyczka", ok. 30 minut. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na połowę.

gruszki

Gruszki obrać, pokroić w ok. 1 cm kostkę. Do garnka wlać wodę, dodać cukier i cukier waniliowy, doprowadzić do wrzenia. Wsypać gruszki, zagotować ok. 1 minuty, odstawić do całkowitego ostudzenia. Dobrze odcedzić na sicie (syropu nie wylewać).

masa śmietanowa

Do miski wyłożyć mascarpone, wsypać cukier. Ubijając wlewać śmietankę aż do uzyskania gęstej masy.

masa czekoladowa

Czekoladę rozpuścić nad parą wodną, ostudzić. 

Do miski wyłożyć mascarpone, wsypać cukier. Ubijając wlewać śmietankę aż do uzyskania niezbyt gęstej masy. Wlać rozpuszczoną czekoladę, krótko zmiksować. Dodać dobrze odsączone gruszki, wymieszać łyżką.

wykonanie:

Na spód tortownicy ułożyć dół biszkoptu orzechowego, nasączyć 50 ml syropu z gruszek. Wyłożyć całą masę śmietanową, wyrównać, przykryć drugą częścią biszkoptu orzechowego, lekko docisnąć, nasączyć resztą syropu z gruszek.

Na wierzch wyłożyć całość masy czekoladowo-gruszkowej, wyrównać. Posypać startą czekoladą. Wstawić do lodówki do schłodzenia.